Trouw Persbericht 26 Augustus 2000

Privé surfen kost Duitse bedrijven miljarden

In Duitsland bezorgen werknemers die in de tijd van hun baas privé internetten het bedrijfsleven een jaarlijkse schade van 104 miljard mark. Een onderzoek heeft uitgewezen dat 60 procent van alle werknemers zeker eenmaal per dag voor zichzelf aan het netsurfen is.

Het Duitse softwarebedrijf Sterling Commerce heeft een studie laten verrichten bij ruim duizend ondernemingen. Daaruit komt naar voren dat een werknemer gemiddeld 3,2 uur per week online is, zonder dat dat voor zijn werk nodig is.

Per jaar komt dat neer op zeventien dagen. Bij een gemiddeld uurloon van 49,23 mark en 16,2 miljoen arbeidsplaatsen met toegang tot internet, veroorzaakt dat een economische schade van 104 miljard mark.

Alleen al het downloaden van het in Duitsland populaire computerspelletje Moorhuhn kan de komende weken een schade opleveren van 135 miljoen mark. Bij de bedragen zijn de kosten van het internetten zelf nog niet meegerekend, zo heeft het onderzoeksbureau Agentur Denkfabrik laten weten.

Maatregelen om het oneigenlijke internetten tegen te gaan zijn moeilijk in de praktijk te brengen, aldus het onderzoeksbureau. Bij kleinere bedrijven is het mogelijk afzonderlijke werkplekken met internet in te richten. ,,Dat maakt sociale controle mogelijk”, zei Wilfried Heinrich, directeur van het onderzoeksbureau.

Het bureau meent dat de ondernemingen de enorme kosten beter maar niet kunnen negeren. Het privé-internetten zal alleen maar toenemen, ook al doordat er bijvoorbeeld steeds meer mensen gaan beleggen en er steeds meer koersinformatie wordt opgevraagd.

© Trouw

VN:F [1.9.6_1107]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.6_1107]
Rating: 0 (from 0 votes)
Dit bericht is geplaatst in 2000. Bookmark de permalink.

Geef een reactie